Dla jakich wartosci oba pierwiastki rownania sa nieujemne
Katalizator: Dla jakich wartości parametru m oba pierwiastki równania x
2 − 2mx +m
2 − 1 = 0 są nieujemne?
Z góry bardzo gorąco dziękuję
17 paź 20:48
Adamm: Δ>0 oraz x1*x2≥0 oraz x1+x2≥0
17 paź 20:49
Adamm: x1*x2=m2−1
x1+x2=2m
17 paź 20:49
zef: oba pierwiastki czyli zakładamy że są 2 różne, warunki:
Δ>0
x1x2≥0
x1+x2>0
17 paź 20:50
zef: Adamm:
Zakładając że są to 2 różne pierwiastki (ty to również założyłeś bo dałeś Δ>0) nie możemy dać
sumy większej bądź równej bo maxymalnie jeden z tych pierwiastków może być zerem.
17 paź 20:51
Eta:
x2−2mx+m2=1
(x−m)2=1 ⇒ x−m=1 v x−m= −1
x=m+1 v x= m−1
m+1≥0 v m−1≥0
........................... dokończ
Odp: m∊
17 paź 20:53
Katalizator: Świetnie, właśnie o te warunki mi chodziło, Gorące dzięki

<3
17 paź 20:54
Eta:
Poprawiam ostatni zapis:
m+1≥ 0 ∧ m−1≥0
17 paź 20:58