Kolejne zadanie, z którym potrzebuję pomocy
Patryk: Czołem. Przedstawiam kolejne zadanie, o pomoc z którym Was serdecznie proszę.
(3−a√2)(1−√2)=√2
17 paź 20:41
zef: 3−3
√2−a
√2+2a=
√2
a(2−
√2)=
√2−3+3
√2
a(2−
√2)=4
√2−3
17 paź 20:44
17 paź 20:46
Eta:
( 3−a
√2) *(−1)=
√2(1+
√2)
a
√2−3=
√2+2
a
√2=
√2+5
2a= 2+5
√2
17 paź 20:48
5-latek: A ja sie bardzo cieszse z tego ze przedstawiles kolejne zdanie
17 paź 20:48
Patryk: Dobra, bo mam pytanie. Autor zadań sugeruje, abym najpierw zrobił tak:
Jak uporać się z tym tym sposobem? Zadam może banalne pytanie,
ale czy trójkę z lewej strony mogę od razu przerzucić sobie na prawą zmieniając znak
i zajmując się prawą stroną?
17 paź 21:27
Mila:
To nie jest dobra wskazówka, sporo pracy:
| | √2 | | 1+√2 | |
3−a√2= |
| * |
| ⇔ |
| | 1−√2 | | 1+√2 | |
−3+a
√2=
√2+2
a
√2=5+
√2 /*
√2
2a=5
√2+2
Najlepszy jest sposób
Ety, tylko ma pomyłkę w ostatniej linijce.
17 paź 21:39
Eta:
Witaj
Mila 
Tak widzę
literówkę
17 paź 22:13
Mila:
Witam ciepło
17 paź 22:17
Eta:
Złożyły mnie "korzonki"
17 paź 22:36