matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż
Asterix:
rozwiąż: a) 3sinx=2cos
2
x
1
b) sin2x=
2
c) sin2x+cosx=1 d) sinx+cosx=1
1
e) cos2x<
2
17 paź 20:30
zef:
D było przed chwilą rozwiązane a) 3sinx=2cos
2
x 3sinx=2(1−sin
2
x) 3sinx=2−2sin
2
x 2sin
2
x+3sinx−2=0 t=sinx t∊<−1;1> 2t
2
+3t−2=0 Δ=9+16 Δ=25
−3−5
t1=
=−2 odpada
4
−3+5
1
t2=
=
4
2
1
sinx=
2
π
π
x=
+2kπ lub x=π−
+2kπ
6
6
17 paź 20:34
zef:
1
b)sin2x=
2
π
π
2x=
+2kπ //:2 lub x=π−
+2kπ //:2
6
6
π
5π
x=
+kπ lub x=
+kπ
12
12
17 paź 20:36