matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak obliczyć taką granicę?
granica:
jak obliczyć taką granicę?
1
lim x do potęgi
√
x
x−>
∞
17 paź 20:01
Adamm:
lim x
1/
√
x
=l e
lim ln(x)/
√
x
2
√
x
2
lim ln(x)/
√
x
= (hospital) lim
= lim
= 0
x
√
x
zatem lim x
1/
√
x
= e
0
= 1
17 paź 20:09