Oblicz granicę funkcji
Snu: Pomoże ktoś z obliczaniem granic funkcji?
Oblicz granicę funkcji:
| | 2x2 + 2x − 2 | |
limx−>−2 |
| |
| | x−2 | |
Liczyłem deltę i rozbijałem to na czynniki, ale wynik nie wychodził taki jak powinien..
17 paź 19:57
Adamm: | | 2x2+2x−1 | | 2 | |
limx−>−2− |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | x−2 | | 0− | |
| | 2x2+2x−1 | | 2 | |
limx−>−2+ |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | x−2 | | 0+ | |
17 paź 20:03
Adamm: miało być −2 na końcu w liczniku, ale wynik ten sam
17 paź 20:04
Snu: W podręczniku mam wynik −5..
17 paź 20:12
Adamm: ah tak, tam jest −2
| | 2x2+2x−2 | | 2 | | −1 | |
lim |
| = [ |
| ] = |
| |
| | x−2 | | −4 | | 2 | |
17 paź 20:17
Snu: mimo wszystko wynik dalej sie nie zgadza xD
17 paź 21:00
Adamm: to nie moja wina, za pierwszym się pomyliłem, ale teraz już wszystko jest ok
17 paź 21:02