Funkcje
Martyna: Wykres funkcji + dziedzina + objaśnienie
f(x)= 21−|x−1|
17 paź 19:50
Martyna: to za 2 ma być w indeksie górnym
17 paź 19:51
Adamm:

D=ℛ
przesunięty wykres |x|
17 paź 19:52
Martyna: tylko że to 1− |x−1| ma byc w indeksie górnym
17 paź 19:57
Natalia: f(x)=21−|x−1| D=R
Rozpatrujesz dwa przypadki. Kiedy x<1, wtedy zmieniasz znaki i wychodzi coś takiego:
f(x)=21−(−x+1)=21+x−1=2x i rysujesz to w rozpatrywanym przedziale
Oraz kiedy x≥1, wtedy nie zmieniasz znaków:
f(x)=21−(x−1)=21−x+1=22−x i również rysujesz w rozpatrywanym przedziale
17 paź 20:07
Martyna: dziękuje wam serdecznie
17 paź 20:34