bardzo prosze , ważne
tysia: Uzasadnij, ża dla każdej liczby naturalnej ''n'' liczba :
n3 − n jest podzielna przez 6
17 paź 19:38
Adamm: n3−n=(n−1)n(n+1)
to iloczyn kolejnych 3 liczb
jedna z nich musi być parzysta oraz jedna z nich musi być podzielna przez 3
zatem n3−n jest podzielne przez 6
17 paź 19:40
piotr: =(n−1)n(n+1)
iloczyn ten zawiera zawsze liczbę podzielną przez 2 i liczbę podzielną przez 3 ⇒
17 paź 19:41
Janek191:
n3 − n = n*( n2 − 1) = n*(n − 1)*(n +1) = ( n −1)*n*(n +1)
Iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, więc jedna z nich jest podzielna przez 3 i
przynajmniej jedna jest podzielna przez 2
zatem liczba jest podzielna przez 6.
17 paź 19:41