Rozwiaz nastepujace równania, nierównosci i układy równan i nierównosci
xyz:
a)|x + 2| − |x − 1| = 2
b)|x| = |x + 2|
c)|x + 5| > 1
d) |3x + 1| ≥ 2
e) ||x − 2| − 3| < 4
f) |x − 2| > |2x + 1|
g) |x + 3| = |x − 3| + 2
h) |2x − 1| = |x + 1|
i) ||x − 1| − x| = 0
j) ||x + 2| − 1| > 4
k) |x − 2| ≤ |2x − 1|
Za pomoc bardzo dziękuję a za objaśnienie dziękuję 2 razy bardziej!
Pozdrawiam!
17 paź 19:29
qwertyu12345678i: W sumie to zależy od podpunktu, jaki sposób jest najodpowiedniejszy.
Np. w a no to tylko schematy, dzielisz na 3 przedziały oś liczbową i patrzysz w którym dane
funkcje w środku są ujemne albo dodatnie.
17 paź 19:35
qwertyu12345678i: w g też schemat, a w reszcie można właściwie skorzystać prosto z def wartości bezwzględnej
17 paź 19:36
5-latek: wb) i h) wykorzystac |x|=|y|⇔(x=y lub x=−y)
17 paź 19:47
Kacper:
Ktoś przepisał wszystko co miał w podręczniku.
17 paź 19:50
Xyz: Niestety chyba jestem zbyt ciemny i nie potrafię tego rozwiązać,ale dzieki za próbę
naprowadzenia
17 paź 20:18