Nieskończony ciąg
qwertyu12345678i: Nieskończony ciąg (an) dany jest wzorem an=1+2+...+n.
Znajdź wszystkie cyfry jedności wyrazów tego ciągu w zapisie dziesiętnym.
Jak wgl mam rozumieć ten ciąg? Nie jest napisane że jest jakiś charakterystyczny(np.
arytmetyczny, geometryczny).
Jak chociażby utworzyć wyraz takiego ciągu?
Bardzo proszę o wskazówki.
17 paź 19:11
Adamm: ciąg kolejnych liczb naturalnych, jest arytmetyczny
zadanie co prawda niedoprecyzowane
17 paź 19:14
Janek191:
a1 = 1
a2 = 1 + 2 = 3
a3 = 1 + 2 + 3 = 6
a4 = 1 + 2 + 3 + 4 = 10
a5 = 10 + 5 = 15
a6 = 15 + 6 = 21
a7 = 21 + 7 = 28
a8 = 28 + 8 = 36
a9 = 36 + 9 = 45
a10 = 45 + 10 = 55
itd.
17 paź 19:15
qwertyu12345678i: Nie rozumiem, dlaczego tak?
Nie jest napisane, że to arytmetyczny. Równie dobrze może to być geometryczny o ilorazie q=2,
czy jakoś źle myślę?
17 paź 19:16
qwertyu12345678i: Janek też tak mi się to widziało, ale niepokoiły mnie te kropki, gdzie one wtedy znikały xD
17 paź 19:18
Adamm: no może geometryczny to nie, ale faktycznie może być różny
jak już mówiłem, zadanie jest niedoprecyzowane, wina autora zadania
17 paź 19:18
Janek191:
Cyfry jedności wyrazów tego ciągu to: 0, 1,3,5,6,8
17 paź 19:24
Mila:
a1=1
a2=1+2=3
a3=1+2+3=6
a4=1+2+3+4=10
Adam napisał wzór wg którego możemy obliczyć sumę dla każdego wyrazu.
17 paź 19:25
qwertyu12345678i: A to drugie Janku jak wydedukowałeś?
Czy ja wiem, raczej nie wina autora, bo jeszcze w ostatnim zdaniu zadania jest: "Udowodnij, że
znalezione rozwiązanie jest poprawne", więc może w jakiś sposób trzeba to jeszcze odrzucić
inny ciąg czy coś
17 paź 19:26
Adamm: przecież to może być ciąg 1+2+2+2+2+2+2+...+n
17 paź 19:27
qwertyu12345678i: O tym na samym początku napisałem, skoro nie ma w treści zadania że to jest jakiś
charakterystyczny ciąg, i mamy podane tylko 1+2+...+n no to na dobrą sprawę to może być
wszystko...
17 paź 19:30
qwertyu12345678i: Dlatego was pytam
17 paź 19:31
qwertyu12345678i: To w końcu jak pokazać, że tylko te cyfry są cyframi jedności wyrazów tego ciągu?
18 paź 16:27
PW: Autor zadania zakłada, że czytelnik jest inteligentny. Skoro drugi wyraz sumy jest o 1 większy
od pierwszego, a ostatni wyraz sumy jest równy n (czyli suma ma n składników), to − zwyczajowo
rozumiejąc kropki jako "i tak dalej" − powinniśmy się domyślić, że an jest sumą n
początkowych liczb naturalnych, a więc jest tak jak napisał wczoraj Adamm o 19:14.
18 paź 16:43
qwertyu12345678i: Okej, w takim razie co z tą drugą częścią?
18 paź 17:03