yht:
o co chodzi z liczbą odwrotną
| | 3 | | 2 | |
liczba odwrotna do |
| to |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 5 | | 7 | |
liczba odwrotna do − |
| to − |
| |
| | 7 | | 5 | |
| | 1 | |
liczba odwrotna do 5 to |
| |
| | 5 | |
szukając liczby odwrotnej, zamieniamy licznik z mianownikiem
liczbę
√9−4√5 można przedstawić jako U{
√9−4√5{1}
liczba odwrotna do U{
√9−4√5{1} to U{1}{
√9−4√5
obliczamy w przybliżeniu ile wynosi liczba U{1}{
√9−4√5
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
U{1}{√9−4√5 = |
| = |
| = |
| = |
| = 3,57 |
| | √9−4*2,23 | | √9−8,92 | | √0.08 | | 0.28 | |
szukamy przybliżeń liczb podanych w odpowiedziach (liczba najbliższa
3,57 to prawidłowa
odpowiedź)
a) −2−
√5 = −2−2,23 = −4,23
b) 2−
√5 = 2−2,23 = −0,23
c)
√5−2 = 2,23−2 = 0,23
d)
√5+2 = 2,23 + 2 =
4,23
Ponieważ liczba
4,23 jest najbliżej liczby
3,57, to prawidłowa jest odp. d)
yht:
masakra, chodziło przecież o przeciwną xD

człowiek widzi to co sam chce widzieć