oblicz granice
xyz: lim n(n√a−1) , a>0
17 paź 18:18
Adamm: n→?
17 paź 18:31
xyz: n→∞ oczywiście
17 paź 18:32
Adamm: | | n√a−1 | | | |
lim |
| = (hospital) lim |
| = ln(a) |
| | | | | |
17 paź 18:36
Mariusz:
Można bez hospitala , co więcej użycie hospitala jest ryzykowne bo
liczona granica pojawia się podczas liczenia pochodnej
lim n(
n√a−1)
n→
∞
Podstawieniem można dojść do granicy
m→0
a tą granicę liczy się rozpatrując granice jednostronne
| | 1 | |
oraz korzystając z granicy limn→∞(1+ |
| )n=e |
| | n | |
17 paź 18:46
xyz: Dziękuję
17 paź 18:47
Adamm: moim zdaniem nie jest ryzykowne
wystarcza pochodna z ln(x), ex oraz funkcja złożona
wszystkie można wyprowadzić nie stykając się ani trochę z tą granicą
oczywiście mówimy o ax
17 paź 19:05