zadania z matmy:/
Kate: 1.Wymiary prostokątnej działki na planie 1:2000 wynoszą odpowiednio 8cm i 12cm. Oblicz
rzeczywiste pole tej działki.
2..Dane są dwa prostokąty podobne, z których jeden ma boki 3cm i 4cm, drugi pole 48cm².Oblicz
obwód drugiego prostokąta.
3.W równoległoboku dane są boki a=8cm, b=2∨3( dwa pierwiastek z 3)cm oraz α = 30 stopni. Oblicz
pole i krótszą przekątną tego równoległoboku.
4.W trapezie równoramiennym o polu 39∨3( 39 pierwiastek z 3)cm² ramię ma 6 pierwiastek z 3 cm i
tworzy z dłuższą podstawą kat 30 stopni. Oblicz długości podstaw tego trapezu.
5. W koło o promieniu 15cm wpisano w kwadrat. Oblicz pole i obwód tego kwadratu.
6.Obwód Δ równoramiennego jest równy 36cm. Ramię jest o 30% dłuższe od podstawy. Oblicz pole
trójkata.
7.Pole powierzchni rombu ma wartość 18cm², a jego kat ostry ma 30 stopni. Oblicz długość boku
rombu.
8. Jaka jest różnica pól powierzchni kół opisanego i wpisanego w kwadrat o boku długości 12cm?
9. Koło i kwadrat maja taki sam obwód a.Oblicz pole kazdej z tych figur. Która ma większe pole?
10.Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest równa 13cm, a pole trójkąta 30cm². Oblicz
pole koła wpisanego w ten trójkąt?
P.S.Bardzo proszę o szybkie rozwiązanie tych zadań

Z góry dziękuję


*