Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby.
Poprawa spr: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby.
17 paź 18:11
Mila:
2k,2k+2,2k+4 − trzy kolejne liczby parzyste, k∊N
(2k)2+(2k+2)2+(2k+4)2=308
4k2+4k2+8k+4+4k2+16k+16=308
⇔12k2+24k+20=308 /:4
3k2+6k+5−77=0
3k2+6k−72=0 /:3
k2+2k−24=0
licz dalej sama
17 paź 18:18
Adamm: (2x)
2+(2x+2)
2+(2x+4)
2=308
x
2+(x+1)
2+(x+2)
2=77
3x
2+6x+5=77
x
2+2x−24=0
Δ=4+96=100
x=4 lub x=−6
x>0 więc x=4
trzy liczby to 8, 10, 12
17 paź 18:18
Poprawa spr: Dziękuję
17 paź 18:28
Eta:
2n−2, 2n 2n+2 −−− kolejne liczby naturalne parzyste i n∊N
(2n−2)2+(2n)2+(2n+2)2= 308
12n2+8=308 ⇒ n2=25 ⇒ n=5
szukane liczby to: 8,10,12
=======
17 paź 19:46