Narysuj następujące zbiory
VRally: Dzień dobry,
Mam następujące zadanie. Wstawię tylko 2 przykłady.
Narysować zbiory
(a) {(x, y) ∈ R
2: x + y > 2 ∨ x < 3},
(b) {(x, y) ∈ R
2: x > y =⇒ (2x < y =⇒ x
2 + y
2 = 3)},
(c) {x ∈ R : ∃y ∈ R : x
2 + y
2 ≤ 1},
Niekoniecznie proszę o zrobienie ale o klarowne wytłumaczenie
17 paź 17:50
Adamm:

(a)
y>2−x, szukamy wartości nad prostą
oraz x<3
17 paź 17:58
Adamm:

jeśli x>y to
z 2x<y musi wynikać x
2+y
2=3
f. czerwona to y=x
różowa to y=2x
z tego wynika że jeśli x≥y to równanie zachodzi, jeśli y≥x oraz 2x≥y równanie również zachodzi
jedyny obszar którego zbiór nie posiada to 2x≤y≤x za wyjątkiem części okręgu
17 paź 18:06
VRally: Dziękuję

Co dokładnie oznacza R
2? Rzeczywiste do kwadratu? Jak to interpretować?
17 paź 18:07
Adamm: 2x≤y≤x powinno być 2x<y<x
17 paź 18:07
Adamm: płaszczyzna
17 paź 18:08
Adamm:

zwykłe równanie koła
17 paź 18:12
VRally: Jeszcze mam taki przykład − podobny do (b)
{(x, y) ∈ R2: x2 + y2 = 1 =⇒ 2x = y}
I to samo pytanie zarówno do tego przykładu jak i przykładu (b).
Jak odwołać się do x2 + y2 = 1?
Czy jest to równanie koła o środku w punkcie (0,0)?
17 paź 19:08
Adamm: tak, o promieniu r=√1=1
wszystkie współrzędne należą, zmiana zachodzi jedynie dla koła,
jeśli punkt leży na kole to musi leżeć na 2x=y
17 paź 19:10
VRally: Super, już wszystko rozumiem. Dziękuję za pomoc
17 paź 19:13