rownienia
x: równanie
Proszę o pomoc
−2x2+6x3−4x=0
jak rozwiązać to?
17 paź 17:11
Omikron: Podziel przez 2, wyciągnij x przed nawias, policz deltę i miejsca zerowe.
17 paź 17:13
Adamm: 3x
3−x
2−2x=0
x(3x
2−x−2)=0
17 paź 17:14
x: −2x
4+6x
3−4x=0
tak miało być
17 paź 17:15
Omikron: Podziel przez 2, wyciągnij x przed nawias, zauważ, że 1 jest pierwiastkiem, Horner, delta,
miejsca zerowe.
17 paź 17:17
x: −x4+3x3−2x=0
17 paź 17:17
x: x(−x3+3x2−2)=0
17 paź 17:18
Adamm: x(x
3−3x
2+2)=0
x(x−1)(x
2−2x−2)=0
Δ=12
17 paź 17:18