granica funkcji jednostronnej
Patryk: oblicz czy istnieje granica funkcji w punkcie Xo, ustal czy istnieje f(x)
| | |2+x|3 | |
a) f(x)= |
| −1, Xo=−2 |
| | x+2 | |
17 paź 16:47
Adamm: | | |x+2|3 | | (x+2)2|x+2| | |
a) lim |
| −1 = lim |
| −1 = lim (x+2)|x+2|−1 = [ 0*0−1 ] = −1 |
| | x+2 | | x+2 | |
| | x2+|x| | |
b) lim |
| = lim |x|+1 = 1 |
| | |x| | |
17 paź 17:07
Patryk: no właśnie w 1 mi też wyszło −1 jak rozpisałem z jednostronnych granic a w odpowiedziach jest
że granicy nie ma,
a w tym 2 nie wiem za bardzo jak rozpisać to z jednostronnych
17 paź 17:18
Adamm: | x2+|x| | | |x|2+|x| | |
| = |
| =|x|+1 |
| |x| | | |x| | |
17 paź 17:20
Patryk: Dzięki
17 paź 17:23