matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potegi
x:
jak sobie z tym poradzić?
1
2
x
+
≤1
2
x
zamienilam ulamek na 2
−
x
lecz ne wiem co dalej. prosze o pomoc
17 paź 16:34
Adamm:
weźmy podstawienie t=2
x
>0 t+t
−1
≤1 t
2
+1≤t t
2
−t+1≤0 Δ=1−4=−3 więc t
2
−t+1>0 x∊∅
17 paź 16:39
x:
ddziękuję
17 paź 16:47