Liczby rzeczywiste - zadania
qwerty: Witam, zwracam się z prośbą o rozwiązanie zadań od 2−6 ponieważ nawet nie wiem jak je ruszyć...
Żeby ich nie przepisywać to wstawiam link ze zdjęciem
https://pl-static.z-dn.net/files/d0a/d0102c3dc75bcaf53539fc54538fd31d.jpg
Jeśli byłaby możliwość to prosiłbym o wstawienie zdjęcia np kartki na której to było liczone,
bo wiadomo, że nikt nie będzie tutaj przepisywał wszystkich obliczeń.
17 paź 16:16
Adamm: 2. 4−2√3=12−2√3+√32=(1−√2)2
17 paź 16:33
Adamm: (1−√3)2
miało być
17 paź 16:33
Adamm: 3. zauważ że x2−10x+25=(x−5)2, √(x−5)2=|x−5|
co do b) zwyczajnie rozbij to sobie
17 paź 16:34
Adamm: ||x|−2+a|=3
|x|=5−a lub |x|=−1−a
przeanalizujmy wyrażenia 5−a oraz −1−a
jeśli oba są ujemne, zero rozwiązań
jeśli oba są dodatnie mamy 4
jeśli jedno + jedno − to 2
jedyna możliwość to żeby 5−a lub −1−a równało się zero podczas gdy 2 jest dodatnie
5−a=0 ⇔ a=5 wtedy −1−5=−6, 1 rozwiązanie
−1−a=0 ⇔ a=−1 wtedy 5−(−1)=6, 3 rozwiązania
zatem ||x|−2+a|=3 ma 3 rozwiązania dla a=−1
17 paź 16:43
qwerty: Ooo, coś się rozjaśniło w tych dwóch zadaniach
17 paź 16:44
Adamm: (10n+2)2=100n+4*10n+4 dla 0 mamy
9 co jest podzielne przez 9
dla n>0
potraktujmy 100n+4*10n+4 jako zapis cyfr o odpowiednich pozycjach
wtedy suma cyfr to 1+4+4=9 co jest podzielne przez 9 więc 100n+4*10n+4 jest podzielne przez 9
17 paź 16:58
qwerty: Dziękuję bardzo za poświęcony czas

Zauważyłem, że brakuje jeszcze 5 zadania, da radę żeby ktoś je rozwiązał?
17 paź 17:33
Adamm: Mila
26+(x+y)>36
17 paź 18:09
qwerty: Super, dziękuję bardzo
17 paź 18:11
Mila:
Oj, coś źle widzę . Dziękuję Adamie.
Poprawić trzeba.
17 paź 18:22
Adamm: x
2>25
ponieważ x>0
x>5
f'(x)=0 ∧ x>0 ⇔ x=5
pochodna jest ujemna dla x<5
dla 5 mamy więc minimum
f(5)=5+5=10
x+y≥10
26+x+y≥36
17 paź 18:29
Mila:
17 paź 18:44