Znajdź ilość wyrazów ciągu arytmetycznego
golota: W pewnym skończonym ciągu arytmetycznym pierwszy wyraz jest dodatni i dwa razy większy niż
różnica ciągu, a suma wszystkich wyrazów o numerach parzystych jest o 10% większa niż suma
wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych. Ile wyrazów ma ten ciąg?
Wynik powinien być równy 18, jednak nie mam pojęcia czemu, byłby ktoś w stanie to zdanie
zrobić? Z góry dziękuję.
17 paź 16:15
g:
1) zakładamy że długość ciągu jest parzysta
a
1 = 2r
| | (a1 + an−1)*n/2 | | (2a1+(n−2)*r)*n | |
Sn = a1 + a3 + ... + an−1 = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | (a2 + an)*n/2 | | (2a1+2r+(n−2)*r)*n | |
Sp = s2 + a4 + ... + an = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
10 * (6+n−2)r = 11 * (4+n−2)r 40+10n = 22+11n n = 18
2) zakładamy, że długość ciągu jest nieparzysta
| | (a1 + an)*(n+1)/2 | | (2a1+(n−1)*r)*(n+1) | |
Sn = a1 + a3 + ... + an = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | (a2 + an−1)*(n−1)/2 | | (2a1+2r+(n−3)*r)*(n−1) | |
Sp = s2 + a4 + ... + an−1 = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
10 * (6+n−3)(n−1)r = 11 * (4+n−1)(n+1)r n = −21
Czyli tylko 18
17 paź 17:09
golota: Parę pytań:
1)czemu jest to an−1 i an a nie a2n−1 i a2n skoro muszą być nieparzyste i parzyste
oraz
2)czemu we wzorze na sumę ciągu a2 zmienia się na 2a1
17 paź 17:29
17 paź 17:46