ciągi
szarlotka: Oblicz granice poniższych ciągów:
an = 4n−1 − 5}22n − 7
bn = 5 * 32n − 14 * 9n + 7
cn = (32)n * 2n + 1 − 13n+1 −1
dn = n√3n + 2n −> 1?
kompletnie nie mam pojęcia jak sie za to zabrac
17 paź 14:54
17 paź 14:54
Adamm: n√3n=3≤dn≤n√3n+3n=n√2*3
lim n√3n = lim n√2*3=3
na mocy tw. o 3 ciągach
lim dn = 3
17 paź 14:56
Janek191:
an = n√3n bn = n√ 2*3n
Mamy
an ≤ dn ≤ bn
i lim an = 3 i lim bn = lim n√2*3 = 3
n →∞ n→∞ n→∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim dn = 3
n→∞
17 paź 15:00
szarlotka: ok a co przykładem a?
a
n = 4
n−1 − 5 / 2
2n −7
nie wiem jak sie bawic z tymi potegami
17 paź 15:05
szarlotka: ok a co przykładem a?
a
n = 4
n−1 − 5 / 2
2n −7
nie wiem jak sie bawic z tymi potegami
17 paź 15:05
Janek191:
Pisz porządnie − tak jak Cię kierował Adamm
17 paź 15:07
17 paź 15:08
Janek191:
| | 4n−1 − 5 | | | |
an = |
| = |
| ; dzielimy licznik i |
| | 22n − 7 | | 4n − 7 | |
mianownik przez 4
n
więc
n→
∞
17 paź 15:10
szarlotka: dziekuje juz chyba kumam

czy to robie dobrze?
e
n =
n√10n + 9n + 8n
n√10n ≤ e
n ≤
n√ 3* 10n
czyli granicą jest 10?
17 paź 15:42
Omikron: Tak
17 paź 15:43
Janek191:
Tak
17 paź 15:43
szarlotka: a fn = n√10100 − n√ 110100
17 paź 15:51
szarlotka: | | 1 | |
a granica fn = n√10100 − n√ |
| to 0?  |
| | 10100 | |
17 paź 15:51
Adamm: tak
17 paź 15:52