ciągi
szarlotka: Oblicz granice poniższych ciągów:
an = n2 − 1 / 3 − n3
fn = (−1)n) / 2n−1 −> 0 ?
gn = √n − 2 / 3n +5
hn = 2 − 5n − 10n2 / 3n + 15 −> ∞ ?
ln = 1/ (√4n2 +7n − 2n)
mn = √ n + 2 − √n −> 0?
on = √ n2 + n − n
17 paź 14:42
Janek191:
więc
lim a
n = 0
n→
∞
17 paź 14:45
17 paź 14:46
jc: Janek191, od kiedy dzielenie jest ostatnim wykonywanym działaniem?
Tak to widzisz 1/2+1/3 = 1/3/3=1/9 ?
17 paź 14:51
17 paź 15:20
Mariusz:
Nawiasy
potęgowanie
mnożenie lub dzielenie (w kolejności od lewej do prawej)
dodawanie lub odejmowanie (w kolejności od lewej do prawej)
17 paź 15:32
Janek191:
Ja to wiem od ponad 50 lat

Tylko szarlotka nie umie zapisać poprawnie

Powinno być
a
n = ( n
2 − 1)/( 3 − n
3)
17 paź 15:46