Prosze o pomoc... Pilne
Mx: Ze zbioru {1,2,3,4,...2016} losujemy jedna liczbe. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze
wylosujemy liczbe podzielna przez 31 lub 4. Prosze prz\y okazji o wyjasnienie...
17 paź 14:22
Janek191:
Ile jest liczb podzielnych przez 31 lub 4 w podanym zbiorze?
17 paź 14:24
Mx: Przez 4 jest 504, a przez 31... Nie wychodzi mi zadna liczba calkowita.
17 paź 14:25
Mx: 65 mi się wydaje.
17 paź 14:26
Janek191:
504 + 65 − 16 = 553
więc
17 paź 14:28
Mx: Czemu − 16?
17 paź 14:29
Jerzy:
Tak , 65 i 4 .
A teraz ile jest podzielnych zarówno przez 31 jak i przez 4 ?
17 paź 14:30
Janek191:
Liczb podzielnych przez 31*4 = 124 jest 16
17 paź 14:30
Mx: Nadal nie mam pojecia jak do tego dojsc...
17 paź 14:32
Janek191:
14.30
17 paź 14:33
Mx: Stoje na etapie 31x4=124...
17 paź 14:35
Jerzy:
Policz , ile jest liczb podzielnych przez 124 ?
17 paź 14:36
Janek191:
2016 : 124 ≈ 16
17 paź 14:37
Mx: Ok, momencik.
17 paź 14:38
Mx: Spokojniej trochę
17 paź 14:39