stereo
Tomek a Tomek :

Sześcian o krawędzi a=3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędz dolnej podstawy
i nachyloną do podstawy pod kątem α. Pole otrzymanego przekroju jest równe 6
√3.
Wyznacz kąt α.
Płaszczyzna będzie prostokątem z tego wiem, że: 3b= 6
√3 => b=2
√3
dla płaszczyzny niebeiskiej α = 30 dla czerwonek α = 60. w odp. jest 30. ale to przecież
zależy
jaki zrobi się rysunek.. nie powinni dać w poleceniu jakiegoś dodatkowego założenia?
17 paź 13:49
5-latek: Z jakiego zbioru jest to zadanie ?
17 paź 13:53
Tomek a Tomek : to wyżej to nie ja napisałem. z operonu.
17 paź 14:04
Janek191:
| | a | | 3 | | √3 | |
cos α = |
| = |
| = |
| ⇒ α = 30 o  |
| | b | | 2√3 | | 2 | |
17 paź 14:07
Tomek a Tomek : tak, jest dla niebieskiej płaszczyzny
17 paź 14:08
5-latek: Pomysl sam
Jesli jeden bok jest staly to drugi bok tez musi miec stala wartosc zeby pole bylo takie sane
Patrz na rysunek . czy jak bedziesz podnosil ten niebieski bok do gory to jego dlugosc bedzie
sie zmieniac czy nie ?
17 paź 14:15
Tomek a Tomek : nie będzie, ale nadal nie wiem jak zrobić to zadanie..
17 paź 14:21
Janek191:
Treść zadania nie jest precyzyjna. Do podanej odpowiedzi powinna brzmieć:
Sześcian o krawędzi długości a = 3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
krawędź podstawy i przecinającą dwie krawędzie boczne oraz nachyloną do podstawy
pod kątem o mierze α. ...
17 paź 14:21
5-latek: Niech poda numer zadania ze zbioru
Kacper chyba uczy z operonu wiec sprawdzi tresc .
17 paź 14:40