Podaj dziedzinę funkcji f i naszkicuj jej wykres.
cotyniepowiesz98: f(x)=log2 (|x| + 4)
17 paź 13:46
Janek191:
I x I + 4 > 0 ⇒ D = ℛ
17 paź 13:48
cotyniepowiesz98: Dziedzina wychodzi mi, że to liczby rzeczywiste, jednak nie zgadza mi się z wykresem, gdyż na
−4 pojawia się asymptota. (Najpierw przesunięcie o 4 w lewo, następnie to co jest po prawej
stronie układu odbijam na lewą?)
17 paź 13:50
cotyniepowiesz98: |x| >−4 , x należy do R, bez wątpienia...
17 paź 13:57
cotyniepowiesz98: Z wykresu wychodzi, że niby ta asymptota, ale jakby podstawić −4 za x, to otrzymujemy log2
8, czyli wartość jest równa 3.
17 paź 14:00
cotyniepowiesz98: Więc może po przesunięciu ta asymptota po prostu traci swoją ważność...? Nie mam pojęcia
17 paź 14:01
cotyniepowiesz98: Dzięki bardzo
17 paź 14:05
piotr1973: funkcja jest parzysta, więc narysuj dla x≥0 i potem lustrzane odbicie względem OY
17 paź 14:09
cotyniepowiesz98: funkcja jest parzysta, więc narysuj dla x≥0 i potem lustrzane odbicie względem OY
Jestem w liceum i korzystam jednak z zalozen, które są w karcie wzorow, jednak dziekuje bardzo

Dla pewności zadam jeszcze raz pytanie: x należy do R, przeżywam podstawowy wykres y=log
2 o
4 w lewo, następnie mając w nosie asymototę , rysuje odbicie tego co jest po prawej, na lewą
stronę?
17 paź 14:15
cotyniepowiesz98: Przesuwam *
17 paź 14:15
cotyniepowiesz98: Mam jeszcze do tego podać wzór funkcji y=g(m) opisującej liczbę rozwiązań równania f(x)=m w
zależności od parametru m.
Także :
0 rozwiązań dla m należącego (− nieskończoność, 2)
1 rozwiązanie dla m =2
2 rozwiązania dla m należącego (2,nieskonczonosc)
17 paź 14:19
5-latek:

Powiedzmy ze to jest wykres y=log
2x Pokaz mi jego asymtote
17 paź 14:21
cotyniepowiesz98: Asymptota y=log2 lezy na x =O, a funckji z zadania na x=−4
17 paź 14:24
5-latek: To oznacza ze byly granice i pochodne
Wiec po co pytasz o to jak rysowac tak prosty wykres ?
17 paź 14:32
5-latek:
17 paź 14:35
cotyniepowiesz98: Dzięki Jerzy
17 paź 14:36
cotyniepowiesz98: Jeśli znajdziesz chwilę to mógłbyś zetknąć na drugą część zadania (tę z parametrem)? Z góry
wielkie dzięki!
17 paź 14:39
Omikron: Cotyniepowiesz98, przy przekształceniu y=f(|x|) wszystko znajdujące się na lewo od osi Oy znika
i zostaje zastąpione przez odbicie prawej strony. Asymptota w tym przykładzie jest po lewej
stronie więc znika.
17 paź 15:15