17 paź 13:26
Janek191:
| | 1 | |
p2 : y = |
| x2 + 4 x + 5 |
| | 2 | |
Odp.Parabola p
2 powstaje po przesunięciu p
1 o wektor [ − 6, − 4]
c) Nie zachodzi, bo
√(−6)2 + (−4)2 = 2
√13
ale też
√ 62 + ( − 4)2 = 2
√13
17 paź 13:39
Janek191:
?
17 paź 13:46
Janek191:
Czy zrozumiałeś rozwiązanie ?
17 paź 13:48
Janek191:
A to, że parabola p2 powstaje z p1 w wyniku translacji o q wektor [ − 6, − 4] ?
17 paź 13:50
Janek191:
q zbędne
17 paź 13:51
Janek191:

P = ( x, y)
→
w = [ a , b]
to P' = ( x + a, y + b)
zatem
x ' = x − 6 ⇒ x = x' + 6
y ' = y − 4 ⇒ y = y ' + 4
Wstawiam za x i za y do równania paraboli p
1:
y ' + 4 = 0,5*( x ' + 6)
2 − 2*(x'+ 6) + 3
y ' + 4 = 0,5*( x'
2 + 12 x ' + 36) −2 x' − 12 + 3
y ' + 4 = 0,5 x'
2 + 6 x' + 18 + −2 x ' − 9
y ' = 0,5 x'
2 + 4 x' + 5
Opuszczam primy i otrzymuję równanie parabolo p
2
y = 0,5 x
2 + 4 x + 5
===============
17 paź 14:00
Alek: tak rozumiem już bardzo fajnie wytłumaczone
17 paź 14:04
Janek191:
c) Nie, bo wektorów o długości 2√13 jest nieskończenie wiele.
Między innymi wektory [ − 6, − 4]
ale i [ 6, − 4] , [ 6, 4] , [ − 6, 4] różne od [ − 6, − 4] ale o tej samej długości.
17 paź 14:12