matematykaszkolna.pl
Logarytmy Perfect morning: No hej, to znowu ja emotka. Wiem, ze czesto pisze, ale skoro mam sie nauczyc to bez nauczyciela musze podpytywac ludzi (tym bardziej, ze do arkusza cwiczeniowego nie posiadam odpowiedzi). Log2 (9−2x) = 3x jest poprawne, czy zamiast 9 powinno byc 8? Bo w tym wypadku moge policzc, ze 2x * 8 = 9 − 2x
17 paź 11:09
5-latek: Najpierw zrobic zalozenia Potem spojrzec na koniec arkusza czy nie ma erraty do zadania jesli nie ma to tak ma byc jak w zadniu
17 paź 11:14
Perfect morning: Mi jest mega trudno stwierdzic, a wiem, ze wykladowca lubi sobie walnac byka w najprostszych zadaniach, np dac zamiast +/− itd, wiec nie mam pewnosci, czy samo zadanie jest dobre, a "arkusz" jak ja to nazywam, to zwykle pare kartek a4, bez wiekszego podzialu
17 paź 11:18
Omikron: 23x≠23+x
17 paź 11:19
Jerzy: Jeśli jest tak, jak napisałeś, to nie rozwiążesz tego równania klasycznymi metodami. 23x = 9 − 2x
17 paź 11:19
5-latek: To juz jest wyższa szkola trolingu emotka
17 paź 11:20
Perfect morning: http://home.agh.edu.pl/~kmtmipa/dydaktyka/matematyka/felementarne.pdf zeby nie byc goloslownym prosze rzucic okiem emotka. Jest to dla mnie troche niepoprawne tym bardziej, ze ta osoba tytuluje sie "prof. dr hab. inż."
17 paź 11:23
5-latek: No to rozwiazuj takie rownanie . W czym problem ?
17 paź 11:26
Perfect morning: Gdybym potrafil to bym nawet i geometrycznie to narysowal emotka. Problem w tym, ze nie majac nawet odpowiedzi i slyszac od cwiczeniowca, ze "jemu tez wychodzily ciekawe wyniki" po prostu nie wiem co jest dobrze a czego nie potrafie zrobic po prostu, a nie ulatwia to nauki
17 paź 11:29
5-latek: Przeciez masz konsultacje ,wiec wykorzystaj to 23x= 9−2x 8x+2x=9 Narysuj wykres y= 8x+2x i wykres y=9 Wyznacz punkt przciecia sie wykresow . zapytaj czy takie rozwiazanie graficzne moze byc . Przeciez mozesz tak zrobic .
17 paź 11:38
5-latek: rysunek
17 paź 11:41
5-latek: Juz na koniec 2(3x)= 9−2x Zlogarytmuj obie strony rownania logarytmem o podstawie 2 Powodzenia emotka
17 paź 11:48
Perfect morning: Widzisz? Wlasnie to jest ta roznica jak ktos robi zadania juz dosc dlugo i ma doswiadczenie . Niby takie proste a bym na to nie wpadl szczerze mowiac emotka. Zrobie tak, zeby nie bylo, ze "nie mam zrobionego zadania", ogolnie konsultacje maja cwaniaczki w tygodniu, a ja wtedy pracuje xD
17 paź 11:50
5-latek: ja CI powiem tak w zaufaniu ze ja tez nie ma doswiadczenia w tym i pracuje Tak naprawde to szkole srednia skonczylem duzo lat temu emotka
17 paź 11:54
Perfect morning: U mnie problem jest taki, ze skonczylem technikum, gdzie bylo co prawda rozszerzenie, ale jednak bylo tez "wyrownanie" do ludzi naprawde slabych, co skutkowalo tym, ze rozszerzenie matury zdalem na tam 20 pare proc, a podstawe na 96 np i troche mam trudno to nadrabiac xD. Prakuje mi tych tkzw "sposobow liczenia" bo czasami to wielu rzeczy sie nie dojdzie nie znajac tych sposobow, chociazby pozbywania sie pierwiastkow z mianownika itd itp. Teraz szukam wlasnie jakiejs ksiazki do matury jak "zbiory kielbasy", zeby sobie nadrobic to :x, generalnie widzac np tutaj jakas odpowiedz potrafie do tego dojsc w miare szybko, a tak samemu to trudno mi bez "nauczyciela" cokolwiek ogarnac emotka
17 paź 11:58
5-latek: Za chwile CI odpisze bo gotuje kisiel Tobie tez radze ugotowac . Eta kiedys pisala ze dobrze dziala na myslenie emotka
17 paź 12:05
Janek191: emotka A ja nie jem kisielu i dlatego słabo myślę emotkaemotkaemotka
17 paź 12:09
5-latek: A ja Janek191 gotuje kisiel do picia emotka
17 paź 12:16
5-latek: Teraz do kolegi Bardzo duzo osob tutaj na forum urzadza sobie harce Niestety stalo sie to nagminne . Cierpia przez to osoby naprawde potrzebujace pomocy . Ja pisalem mature jeszce w 20 wieku i nie rozrozniam postawy od rozszserzenia . Jesli naprawde potrzebujesz to Polecaja na forum tutaj zbior Kielbasy , Aksjomat , zadania info .pl(strona internetowa . Ja ze swej strony polecilbym CI 1. Gdowski Plucinski Zbior zadan z matematyki dla kandydatow na wyzszse uczelnie techniczne (sa rozne wydania 2. Redakcja J. Nowik Zbior zadan z matematyki (poziom rozszerzony i podstawowy . 3. Antonow Sankin Zbior zadan z matematyki elemntarnej (dla samoukow w sam raz 4. Aniela Ehrenfeucht , Olga Stande . ZBior zadan z matematyki elementarnej (szukac wydania od 1975r sa bledy poprawione Ten naprawde polecam bo chociaz on jest do liceum to sa tam zadania z terazniejszych studiow (relacje , zespolone , calki pochodne )
17 paź 12:28
5-latek: Janek191 emotka Nie badz taki skromny . Nie za slabo tylko czasami za szybko emotka
17 paź 12:30
Perfect morning: juz wiem skad psor bierze zadanka ... xD Szkoda tylko, ze ma opory w przepisywaniu lg2 (9−2x) = 3 − x xD, szkoda tylko, ze do pierwszej ksiazki nie widze odpowiedzi :c
17 paź 12:45
5-latek: Jak nie ma . Strona 214 odpowiedz do zadania 412 (post 12:45 x1=0 x2=3
17 paź 12:51
5-latek: A Pan profesor oczywiscie ma prawo sobie modyfikowac zadnia wedlug upodobania emotka
17 paź 12:54
Perfect morning: widze widze , znalazlem wlasnie emotka, przerobie cale i bedzie pozytek, bo przypuszczalnie egzamin tez z tego podrecznika da emotka. Dzieki wielkie raz jeszcze xD
17 paź 12:54
Perfect morning: on daje takie glupoty, ze myli + z − xD, albo w ogole zjada minus i sa zadania typu 3 − 2 5+4
17 paź 12:55
5-latek: Na zdrowie emotka emotka WIdzisz jak ktos nie troluje to zawsze pomoc dostanie . Tak jak Ty np emotka
17 paź 12:57
Perfect morning: Powiem szczerze, ze troche mi glupio bedzie, ze od blachy do blachy zrobie ten podrecznik zamiast sie wziac za ogarnianie matmy od poczatku do konca, ale az trudno nie skorzystac emotka
17 paź 13:00
Perfect morning: A jaki bys najbardziej polecil jeszcze do tego podrecznik, by moc podbudowac sobie wiedze teoretyczna, bo samo mechaniczne robienie to troche moze byc za malo jak dla mnie
17 paź 13:01
5-latek: Powinny Tobie wystarczyc ksiazki z ktorych sie uczyles Mozesz skorzystac tez z ksiazek ktore byly wydane przed reforma Wiedze juz masz wiec bedzies wiedzial co czytasz ja mam Pazdro Matematyka do liceum i technikum klasa 1 2 i 3 (2 czesci (2002r
17 paź 13:07
Mila: log2 (9−2x) = 3 − x 23−x=9−2x 23*2−x=9−2x
8 

=9−2x
2x 
2x=t, t>0
8 

=9−t /*t
t 
8=9t−t2 t2−9t+8=0 Δ=81−32=49
 9−7 9+7 
t=