Logarytmy
Perfect morning: No hej, to znowu ja

. Wiem, ze czesto pisze, ale skoro mam sie nauczyc to bez nauczyciela
musze podpytywac ludzi (tym bardziej, ze do arkusza cwiczeniowego nie posiadam odpowiedzi).
Log
2 (9−2x) = 3x jest poprawne, czy zamiast 9 powinno byc 8?
Bo w tym wypadku moge policzc, ze 2
x * 8 = 9 − 2x
17 paź 11:09
5-latek: Najpierw zrobic zalozenia
Potem spojrzec na koniec arkusza czy nie ma erraty do zadania
jesli nie ma to tak ma byc jak w zadniu
17 paź 11:14
Perfect morning: Mi jest mega trudno stwierdzic, a wiem, ze wykladowca lubi sobie walnac byka w najprostszych
zadaniach, np dac zamiast +/− itd, wiec nie mam pewnosci, czy samo zadanie jest dobre, a
"arkusz" jak ja to nazywam, to zwykle pare kartek a4, bez wiekszego podzialu
17 paź 11:18
Omikron: 23x≠23+x
17 paź 11:19
Jerzy:
Jeśli jest tak, jak napisałeś, to nie rozwiążesz tego równania klasycznymi metodami.
23x = 9 − 2x
17 paź 11:19
5-latek: To juz jest wyższa szkola trolingu
17 paź 11:20
17 paź 11:23
5-latek: No to rozwiazuj takie rownanie .
W czym problem ?
17 paź 11:26
Perfect morning: Gdybym potrafil to bym nawet i geometrycznie to narysowal

. Problem w tym, ze nie majac nawet
odpowiedzi i slyszac od cwiczeniowca, ze "jemu tez wychodzily ciekawe wyniki" po prostu nie
wiem co jest dobrze a czego nie potrafie zrobic po prostu, a nie ulatwia to nauki
17 paź 11:29
5-latek: Przeciez masz konsultacje ,wiec wykorzystaj to
23x= 9−2x
8x+2x=9
Narysuj wykres y= 8x+2x i wykres y=9
Wyznacz punkt przciecia sie wykresow .
zapytaj czy takie rozwiazanie graficzne moze byc . Przeciez mozesz tak zrobic .
17 paź 11:38
5-latek:
17 paź 11:41
5-latek: Juz na koniec
2
(3x)= 9−2x
Zlogarytmuj obie strony rownania logarytmem o podstawie 2
Powodzenia
17 paź 11:48
Perfect morning: Widzisz? Wlasnie to jest ta roznica jak ktos robi zadania juz dosc dlugo i ma doswiadczenie

.
Niby takie proste a bym na to nie wpadl szczerze mowiac

. Zrobie tak, zeby nie bylo, ze "nie
mam zrobionego zadania", ogolnie konsultacje maja cwaniaczki w tygodniu, a ja wtedy pracuje xD
17 paź 11:50
5-latek: ja CI powiem tak w zaufaniu ze ja tez nie ma doswiadczenia w tym i pracuje
Tak naprawde to szkole srednia skonczylem duzo lat temu
17 paź 11:54
Perfect morning: U mnie problem jest taki, ze skonczylem technikum, gdzie bylo co prawda rozszerzenie, ale
jednak bylo tez "wyrownanie" do ludzi naprawde slabych, co skutkowalo tym, ze rozszerzenie
matury zdalem na tam 20 pare proc, a podstawe na 96 np i troche mam trudno to nadrabiac xD.
Prakuje mi tych tkzw "sposobow liczenia" bo czasami to wielu rzeczy sie nie dojdzie nie znajac
tych sposobow, chociazby pozbywania sie pierwiastkow z mianownika itd itp. Teraz szukam
wlasnie jakiejs ksiazki do matury jak "zbiory kielbasy", zeby sobie nadrobic to :x, generalnie
widzac np tutaj jakas odpowiedz potrafie do tego dojsc w miare szybko, a tak samemu to trudno
mi bez "nauczyciela" cokolwiek ogarnac
17 paź 11:58
5-latek: Za chwile CI odpisze bo gotuje kisiel
Tobie tez radze ugotowac .
Eta kiedys pisala ze dobrze dziala na myslenie
17 paź 12:05
17 paź 12:09
5-latek: A ja
Janek191 gotuje kisiel do picia
17 paź 12:16
5-latek: Teraz do kolegi
Bardzo duzo osob tutaj na forum urzadza sobie harce
Niestety stalo sie to nagminne . Cierpia przez to osoby naprawde potrzebujace pomocy .
Ja pisalem mature jeszce w 20 wieku i nie rozrozniam postawy od rozszserzenia .
Jesli naprawde potrzebujesz to
Polecaja na forum tutaj zbior Kielbasy , Aksjomat , zadania info .pl(strona internetowa .
Ja ze swej strony polecilbym CI
1. Gdowski Plucinski Zbior zadan z matematyki dla kandydatow na wyzszse uczelnie techniczne
(sa rozne wydania
2. Redakcja J. Nowik Zbior zadan z matematyki (poziom rozszerzony i podstawowy .
3. Antonow Sankin Zbior zadan z matematyki elemntarnej (dla samoukow w sam raz
4. Aniela Ehrenfeucht , Olga Stande . ZBior zadan z matematyki elementarnej (szukac wydania od
1975r sa bledy poprawione
Ten naprawde polecam bo chociaz on jest do liceum to sa tam zadania z terazniejszych studiow
(relacje , zespolone , calki pochodne )
17 paź 12:28
5-latek: Janek191 
Nie badz taki skromny . Nie za slabo tylko czasami za szybko
17 paź 12:30
Perfect morning: juz wiem skad psor bierze zadanka ... xD Szkoda tylko, ze ma opory w przepisywaniu

lg
2 (9−2
x) = 3 − x
xD, szkoda tylko, ze do pierwszej ksiazki nie widze odpowiedzi :c
17 paź 12:45
5-latek: Jak nie ma .
Strona 214 odpowiedz do zadania 412 (post 12:45
x1=0 x2=3
17 paź 12:51
5-latek: A Pan profesor oczywiscie ma prawo sobie modyfikowac zadnia wedlug upodobania
17 paź 12:54
Perfect morning: widze widze

, znalazlem wlasnie

, przerobie cale i bedzie pozytek, bo przypuszczalnie
egzamin tez z tego podrecznika da

. Dzieki wielkie raz jeszcze xD
17 paź 12:54
Perfect morning: on daje takie glupoty, ze myli + z − xD, albo w ogole zjada minus i sa zadania typu 3 − 2 5+4
17 paź 12:55
5-latek: Na zdrowie

WIdzisz jak ktos nie troluje to zawsze pomoc dostanie . Tak jak Ty np
17 paź 12:57
Perfect morning: Powiem szczerze, ze troche mi glupio bedzie, ze od blachy do blachy zrobie ten podrecznik
zamiast sie wziac za ogarnianie matmy od poczatku do konca, ale az trudno nie skorzystac
17 paź 13:00
Perfect morning: A jaki bys najbardziej polecil jeszcze do tego podrecznik, by moc podbudowac sobie wiedze
teoretyczna, bo samo mechaniczne robienie to troche moze byc za malo jak dla mnie
17 paź 13:01
5-latek: Powinny Tobie wystarczyc ksiazki z ktorych sie uczyles
Mozesz skorzystac tez z ksiazek ktore byly wydane przed reforma
Wiedze juz masz wiec bedzies wiedzial co czytasz
ja mam Pazdro Matematyka do liceum i technikum klasa 1 2 i 3 (2 czesci (2002r
17 paź 13:07
Mila:
log
2 (9−2
x) = 3 − x
2
3−x=9−2
x
2
3*2
−x=9−2
x
2
x=t, t>0
8=9t−t
2
t
2−9t+8=0
Δ=81−32=49
t=1 lub t=8
2
x=1 lub 2
x=8
2
x=2
0 lub 2
x=2
3
x=0 lub x=3
==============
17 paź 17:50
5-latek: Dziekuje CI bardzo
17 paź 19:09