Rozwiąż rownanie
Tre: 49x−6*7x+5=0
17 paź 10:00
Janek191:
(7x)2 − 6*7x + 5 = 0
t = 7x > 0
t2 − 6 t + 5 = 0
( t − 1)*(t − 5) = 0
t = 1 lub t = 5
7x = 1 lub 7x = 5
x = 0 lub x = log7 5
==================
17 paź 10:02
Jerzy:
Podstaw: 7x = t i warunek: t > 0
17 paź 10:02
PW: Wskazówka:
49x = (7x)2
17 paź 10:03
piotr1973: Δ= 36−20 = 16
7x=(6−4)/2 = 1 ⇒ x=0
∨ 7x=(6+4)/2 = 7 ⇒ x=1
17 paź 10:03
PW: Panowie, nie tak szczegółowo. Sądząc po "okolicznościach czasu", facet pisze klasówkę.
17 paź 10:05
piotr1973: ∨ 7x=(6+4)/2 = 5 ⇒ x= log75
17 paź 10:06
Tre: czy logarytm ten co wychodzi jest dodatni?
17 paź 10:06
Tre: Nie jestem nawet w szkole, szkole się z matmy i chce ja zrozumiec
17 paź 10:07
piotr1973: dodatni
17 paź 10:07
Tre: Dziękuje za pomoc
17 paź 10:09
piotr1973: dla x>1 logax>0; przy a > 1
17 paź 10:09
5-latek: Widzisz Tre to zle ze niejestes w szkole
dzisiaj znowu napiszesz Nie bylo mnie na lekcji i nie wiem o co chodzi Pomozcie
17 paź 10:10
Tre: Jestem 1 raz na tym forum zreszta dawno skończyłem szkole. Jestem typowym humanista i chce
zrozumieć wreszcie podstawy matmy
17 paź 10:12
5-latek: Nie obrazaj kolego
humanisty
Najpierw przeczytaj znaczenie slowa
humanista
Życze powodzenia w nauce abys stal sie naprawde typowym humanista
17 paź 10:16
PW: Dobrze, będziemy pomagać.
Niedoszły humanista
17 paź 10:17