Wartosc bezwzgledna w potedze
Perfect morning: Hejka, powie mi ktos jak sie zabrac za to? Mam narysowac wykres. I pytanie jest takie: moge
odrazu wyliczyc sobie pare miejsc po stronie minusowej osi x i plusowej, czy musze najpierw
zrobic wykres podstawowy i potem dokonac "przesuniecia" ?
1. 2x + |x|
2. 2(x2) / |x|
17 paź 08:52
Jerzy:
Rozpatrz oddzielnie dwa przypadki:
1) x ≥ 0
2) x < 0
Dla każdego rozpisz podaną funkcję.
17 paź 08:59
piotr1973: | | ⎧ | 1 dla x≤0 | |
| 1. f(x)= | ⎩ | 22x dla x>0 |
|
| | ⎧ | 2x dla x<0 | |
| 2. f(x)= | ⎩ | 2x dla x>0 |
|
17 paź 09:04
Perfect morning: dla 2 caly czas bedzie stala az do x>0 wiec nie wiem czy powinienem to rysowac tez jako druga
funkcje? Moze glupie pytanie, ale bardzo dawno sie nie zajmowalem matematyka i tak powoli
musze sie nakierowac
17 paź 09:05
Jerzy:
1) dla x ujemnych masz: f(x) = 1
dka x ≥ 0 masz: f(x) = 4x
17 paź 09:11
Perfect morning: Tak tak to rozumiem

, stad ptanie czy rysowac dwa osobne wykresy czy wziac to na jednym
wykresie i polaczyc ?
17 paź 09:26
Jerzy:
Na jednym wykresie.
17 paź 09:28
piotr1973: w 2. poprawka:
| | ⎧ | 2−xdla x<0 | |
| 2. f(x)= | ⎩ | 2x dla x>0 |
|
17 paź 09:29
Perfect morning: Ok to juz wiem, dziekuje bardzo

. Pamietam tez, ze kiedys uczono mnie przeksztalcania
wykresu, czyli np od zaczecia 2
x , a pozniej przesunac o kat + x, a potem jeszcze na koniec
przekszatlcenie o wartosc bezwzgledna z tego +x .
Jest jeszcze takie pytanko:
y= log
√log1/2(x/(x2 −1) ) i wyszlo mi, ze z pierwszego x =1 lub x=(−1) jako dziedzina, a
potem mam obliczyc dziedzine tego
√log1/2(x/(x2 −1) ) jak dobrze patrze to dziedzina nalezy
do R, prawda?
17 paź 09:36
Perfect morning: piotr, moge sie mylic, ale wydaje mi sie, ze te pierwsze miales dobrze , bo (−x)
2 = |x|
17 paź 09:42
Jerzy:
Masz 4 warunki:
1) x
2 − 1 ≠ 0
17 paź 09:45
Jerzy:
Mylisz się.
Dla x ≥ 0 f(x) = 2x
Dla x < 0 f(x) = 2−x
17 paź 09:46
Perfect morning: dlaczego 2(−x) ? mi sie wydaje, ze skoro jest x2/|x| to bedzie jakby +/+ ?
17 paź 10:03
5-latek: Kiedys wlasnie tez uczono robic wykresy od razu
Ne bylo kalkulatorow tylko suwaki logarytmiczne .
dzisiaj mozna wziac kalkulator podstawic dane i policzyc .
Poza tym wykres zrobi program .
Jest sens robienia takiego wykresu na papierze milimetrowym z wykorzystaniem przyborow do
rysowania
Jesli w zeszycie to nie widze zadnego sensu . czego nauczy ?
17 paź 10:03
piotr1973: dla zera druga funkcja nie jest określona
17 paź 10:12
Jerzy:
Dla x < 0 mamy: f(x) = 2(−x)2/−x = 2x2/−x =2−x
17 paź 10:13
Jerzy:
IxI = x dla x ≥ 0
IxI = − x dla x < 0
17 paź 10:14
Perfect morning: Ahh te definicje, gdzie miec pamiec do tego xD. , dzieki bardzo za wyjasnienie

, ja
obstawilem, ze zawsze |x| czy z |−x| bedzie = x

. Jeszcze jedno pytanko, jak najlatwiej
policzyc 3) z tego logarytmu?
17 paź 10:18
5-latek: Proponuje sie wziac za nauke bo bedzie coraz gorzej na studiach

Nie trac czasu na takie dyskusje .
17 paź 10:21
Perfect morning: Caly czas sie ucze

, mam o tyle z gorki, ze moge poswiecac srednio 3−4 razy w tygodniu w
pracy po 3−4 godzinki na nauke
17 paź 10:22
Jerzy:
logax > 0 ( dla a ∊ (0,1)) ⇔ x ∊ (0,1)
17 paź 10:26
piotr1973: ⇒(1/2(1−
√5), 0) ∪ (1/2(1+
√5),
∞)
17 paź 10:26
Perfect morning: Okia zrozumialem wszystko, dziekuje

. A ogolnie takie pytanie jeszcze apropos ostatniej
wypowiedzi, ja to zrobilem w sposob "narysuj os" bo wyszly mi dwa rozwiazania, tzn 2
wielomiany, a zastanawiam sie czy da sie to wyliczyc? Albo jaka jest najszybsza technika bo
tam moja to taka troche na obchodne wydaje mi sie.
17 paź 10:44
5-latek: Normalny troll
17 paź 10:46