Wymierność
Eps: Zbadaj, czy liczba a jest liczbą wymierną, czy niewymierną gdy 5a=6
17 paź 01:27
5-latek: 5a=6
log55a= log56
a= log56
Wedlug mnie to liczba niewymierma ale nie potrafie udowodnic
17 paź 01:37
PW: Dowód jest bardzo prosty, metodą nie wprost. Gdyby
gdzie p i q są liczbami naturalnymi, to
5
p/q = 6,
skąd po podniesieniu stronami do potęgi q wynikałoby
5
p = 6
q,
co jest w sposób oczywisty niemożliwe − ostatnią cyfrą potęgi po lewej stronie jest 5, a po
prawej 6.
17 paź 09:42
5-latek: Dzien dobry
PW 
Sam sobie zapisze
17 paź 09:49
PW: Moim zdaniem świetne zadanie maturalne, mimo że właściwie poziom gimnazjum.
Sformułowane w Twojej wersji
"Udowodnij, że log
56 jest liczbą niewymierną"
na pewno sprawiłoby kłopoty wielu maturzystom
17 paź 09:59