Zadanie z jedna niewidoma
Bruno: Staram sie rozwiązać takie równanie , ale wychodzi mi zły wynik. Gdzie popełniam blad?
8*5x+7*5x−1=22+5x+1
8*5x+7*5x*5−1−5x*5=22
Po lewej stronie mam 5−1 * 5 czyli 1 (podejrzewam ze tutaj jest blad ale nie wiem czemu nie
moze tak byc ). Stąd:
8*5x+7*5x−5x=22
5x(8+5−1)=22
5X=22/14
I dalej nie wyjdzie z tego ze x=1 a taka jest odpowiedz
17 paź 00:54
17 paź 01:28
mm:
kolejnosc dzialan ! Nie mozesz dodawac/odejmowac przed mnozeniem !
17 paź 01:36
Bruno: Ale ja nie odejmuje tylko mnożę 5−1 i 5 , kolejność mnożenia jest chyba bez zmaczenia
17 paź 01:43
Bruno: Bump
17 paź 09:09
Janek191:
8*5
x + 7*5
x−1 = 22 + 5
x + 1
| | 1 | |
8*5x + 7* |
| *5x −5*5x = 22 |
| | 5 | |
5
x = 5
1
x = 1
=====
17 paź 09:30
5-latek: Przeciez mial rozwiazanie 01:28 to po co piszesz drugi raz?
17 paź 10:55
Janek191:
Sprawdź u Ety I wiersz i u mnie III .
Pozdrawiam
17 paź 12:04