zespolona
Paweł: Korzystając ze wzoru de Moivre'a obliczyć podane potęgi liczb zespolonych
a) (1 + i)
10
Liczę tak:
z = 1 + i
|z| =
√2
| | 1 | | √2 | | π | |
cosβ = sin β = |
| = |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | | 10π | | 10π | |
z10 = |z|10(cos |
| + isin |
| )10 = |z|10(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 5π | |
= |z|10(cos |
| + isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
i dalej nie wiem co zrobić..
Odpowiedź to 32i
16 paź 23:36
Paweł: Jedynie jeszcze |z|10 = (√2)10 = 32
16 paź 23:40
5-latek: cos2,5π= 0
sin2,5π= 1
√210= 32
16 paź 23:40
Paweł:
Więc w tym momencie zamienia się już jedynie na wartości?
= 32(0 + i) = 32i?
16 paź 23:42
Janek191:
(1 + i)10 = [(1 + i)2]5 = (2 i)5 = 32 i
16 paź 23:43
5-latek: Tak .
Masz ja teraz zapisana w postaci kartezjanskiej (algebraicznej
16 paź 23:45
Paweł:
Dzięki 5−latku, ale co w przypadku, gdy nie będę miał "ładnej" wartości dla sin/cos?
Janek − przyjemny sposób, dzięki.
Jak rozumiem (1+i)2 zamieniłeś na 2i ze zwykłego mnożenia liczb zespolonych
(1 + i)(1 + i) = 1 + 1i + 1i + i2 = 1 + 2i − 1 = 2i ?
16 paź 23:46
5-latek: To ja tak zostaw
16 paź 23:47
Janek191:
Tak
16 paź 23:48
Paweł:
Super, dzięki

Pytanie jeszcze tylko o potęgowanie liczby urojonej.
Wiem, że i
2 = −1, ale tutaj podnosimy ją do 5.
Co się wtedy dzieje?
16 paź 23:49
Janek191:
i5 = i2*i2*i = −1*(−1) i = i
16 paź 23:51
Paweł: ehh o co ja pytałem

dzięki
16 paź 23:52
Paweł:
b) (
√3 − i)
60
z =
√3 − i
|z| = 2
| | √3 | | 1 | |
z60 = 260( |
| − i |
| ) |
| | 260 | | 260 | |
Niestety nie mam pomysłu jak dalej liczyć..
Odpowiedź to 2
60
17 paź 00:27
5-latek: Proponuje polozyc sie spac
Jutro jeszcze raz spojrz na wzor i wroc do zadania .
17 paź 00:40
Paweł: No to wrócę do tego jutro. Do miłego
17 paź 00:48
Janek191:
(
√3 − i )
60
z =
√3 − i
I zI = 2
| | √3 | |
cos α = |
| sin α = −U{1}[2} |
| | 2 | |
więc
zatem
| | 11π | | 11π | |
z = 2*( cos |
| + i sin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
oraz
| | 11π | |
z60 = 260*( cos {60* |
| ) + i sin( 60*U{11π}{6])) = |
| | 6 | |
= 2
60*( cos 110π + i sin 110 π ) = 2
60*( cos 0 + i sin 0) = 2
60 *1 = 2
60
17 paź 09:58
5-latek:
17 paź 10:52
Paweł:
Dzięki za rozwiązanie zadania, ale mam do niego 2 pytania:
| | √3 | | π | | π | |
1) dlaczego |
| zamieniłeś na 2π− |
| , a nie |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
2) zamieniając cos110π na cos0 odejmujemy wielokrotności 2π stopni, tj. 110π=55*2π = 55*0=0?
17 paź 19:59