Łączność na czym polega
Nieogar: Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega łączność (a ◯ b) ◯ c = a ◯ (b ◯ c)
nic nie pomaga ani przykłady z zeszytu ani z internetu a materiałów o łączności praktycznie nie
ma
wiem tyle:
o == jakieś działanie
np w działaniu
a+b/2 podstawia się całe wyrażenie a+b/2 pod a ◯ b we wzorze (a ◯ b) ◯ c czyli (a+b/2) ◯ c
ale co dalej i czemu nie mam pojęcia
16 paź 23:19
16 paź 23:20
Janek191:
| | a + b | | | | a + b | | c | |
( a o b) o c = |
| o c = |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
oraz
| | b + c | | | | a | | b + c | |
a o ( b o c) = a o |
| = |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Działanie o nie jest łączne.
16 paź 23:24
Nieogar: ok ale czemu w pierwszym przypadku (a+b\2) o c podzielono przez 2 szukam jakiejś
analogi ale tu wszystko wydaje mi się nie logiczne
16 paź 23:35
Janek191:
| | a + b | |
Jeżeli a o b zdefiniowano jako |
| |
| | 2 | |
16 paź 23:37
Nieogar: tzn całe wyrażenie ((a+b/2)+c)/2
16 paź 23:37
16 paź 23:49