Równania z niewiadomymi
Patryk: Cześć. Mam takie zadanie:
(a+2
√3)(3−
√3)=9+
√3
Wiem, że powinienem zrobić to tak:
a następnie usunąć niewymierność z mianownika, z czym potrzebuję małej pomocy.
| | √3 | |
Czy obie strony równania mam pomnożyć przez |
| ? |
| | √3 | |
16 paź 23:13
Mila:
Po kolei:
(a+2√3)*(3−√3)=9+√3 /*(3+√3)
(a+2√3)*(9−3)=(9+√3)*(3+√3)
(a+2√3*6=27+9√3+3√3+3
6*(a+2√3)=30+12√3 /:6
a+2√3=5+2√3
a=5
16 paź 23:22
Patryk: Czemu tylko jedno z wyrażeń po lewej stronie jest mnożone przez (3+√3)?
17 paź 13:07
5-latek: a*b*c= a*c*b= b*c*a = c*a*b itd
17 paź 13:09
Janek191:
Bo
a*b = c / * 2
2*a*b = 2*c
17 paź 13:10
Patryk: Kumam, dziękuję za wyjaśnienie
17 paź 13:14
5-latek: | | 9+√3 | | (9+√3)(3+√3 | |
a+2√3= |
| = |
| = 5+2√3 |
| | 3−√3 | | (3−√3)(3+√3) | |
wiec a=5
==========
U ciebie miales pomnozyc liczinik i mianownik przez a−2
√3 i wyjdzie to samo wiec licz
17 paź 13:20