oblicz granicę
Patryk: | | x(x+1) | | 2 | | x(x+1)−2 | |
lim [ |
| − |
| ]=lim [ |
| ] |
| | x4−1 | | x4−1 | | (x−1)(x+1)(x2+1) | |
x−>1
mógłbym prosić o pomoc ? coś źle rozpisałem jak dalej rozpisać aby skrócić (x−1) ? bo chyba tak
trzeba zrobić ?
16 paź 22:31
ICSP: x2 + x − 2 = (x−1)(x+2)
16 paź 22:32
zef: | | (x−1)(x+2) | |
lim[ |
| = |
| | (x−1)(x+1)(x2+1) | |
x→1
16 paź 22:35
Patryk: Dziękuję, a mógłbym prosić jeszcze o pomoc z tym:
trzeba obliczyć korzystając z tw o 3 funkcjach
x−>0
x∊R\{0}
| | 1 | |
−1≤ sin |
| ≤1 wyjaśniłby mi ktoś do końca na tym przykładzie jak takie przykłady |
| | 3√x | |
należy "rozpisać−obliczyć
16 paź 23:14