rozwiaz rownanie
6.167 : 2sin32x−2sin22x−sin2x+1=0
16 paź 21:52
mm:
moze podstawienie ?
16 paź 21:56
Antonni:
2sin22x(sin2x−1)−1(sin2x−1)=0
(2sin22x−1)(sin2x−1)=0
dalej juz rozwiazuj
16 paź 21:57
6.167 : niestety nie mam pojecia probowalem z jedynki z wyciagania przed nawias z zamienienia sin2x i
stoje w miejscu
16 paź 21:58
16 paź 22:03
6.167 : Antonni a skad to sie wzialo i naprawde dziekuje bardzo
16 paź 22:08
6.167 : juz rozumiem jejku dlaczego ja tego wczesniej nie widzalem dziekuje jesze raz
16 paź 22:10
Antonni: wylaczanie wspolnego czynnika przed nawias
Cos takiego
2t2−2t2−t+1 = 2t2(t−1)−1(t−1) gdzie t= sin(x)
16 paź 22:11
zef: Zastosuj podstawienie
t=sin2x t∊<−1;1>
2t3−2t2−t+1=0
Szukamy pierwiastków wymiernych:
2t2−1
_____________
2t3−2t2−t+1:(t−1)
−2t3+2t2
________
−t+1
t−1
_______
0
2t3−2t2−t+1=(2t2−1)(t−1)=(√2t−1)(√2t+1)(t−1)
(√2t−1)(√2t+1)(t−1)=(√2sin2x−1)(√2sin2x+1)(sin2x−1)
16 paź 22:12
Antonni: Oczywiscie 2t3− ....
16 paź 22:12
Mariusz:
(2sin22x−1)(sin2x−1)=0
=−cos4x (sin2x−1)=0
cos4x=0⋀sin2x=1
17 paź 06:37
Mariusz: Oczywiście powinien być znak ⋁ tak jak u użytkownika Qulka
17 paź 06:43