pochodna
Jack: Oblicz "druga" pochodna.
jak rozumiem chodzi o pochodna drugiego rzedu.
| | 1 | |
zaczynajac od tego ze pochodna arcsin to |
| |
| | √1−x2 | |
no to
jednak dziwne liczby wychodza,
czy moze lepiej byloby na samym poczatku to jakos uproscic?
| 1−x2 | | −(x2+1) + 2 | | 2 | |
| = |
| = − 1+ |
| |
| 1+x2 | | x2+1 | | x2+1 | |
jednak czy to pomoze?
16 paź 21:51
zef: Zaraz rozwiąże.
16 paź 22:01
zef: | 1 | | −2x(1+x2)−(1−x2)(2x) | |
| * |
| |
| | (1+x2)2 | |
| 1 | | −2x−2x3−2x+2x3 | |
| * |
| |
| | (1+x2)2 | |
| −4x | |
| |
| | 1−x2 | | 1−x2 | | √1− |
| )(1+ |
| )*(1+x2)2 | | | 1+x2 | | 1+x2 | |
| |
| −4x | | 1 | |
| * |
| |
| | 1−x2 | | 1−x2 | | √1− |
| )√(1+ |
| ) | | | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | (1+x2)2 | |
| −4x | | 1 | |
| * |
| |
| | 1−x2 | | 1−x2 | | √1− |
| )√(1+ |
| ) | | | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | √(1+x2)4 | |
| −4x | |
| |
| | 1−x2 | | 1−x2 | | √1− |
| )√(1+ |
| | | | 1+x2 | | (1+x2)5 | |
| |
I z tego można liczyć pochodną drugiego rzędu.
16 paź 22:07
jc: pierwsza pochodna = − 2 znak(x) / (1+x2)
druga pochodna = 4 x znak(x) / (1+x2)2
16 paź 22:18
Jack: @jc,
co oznacza znak?
16 paź 22:40
ICSP: Wpisz w googlach "signum" a się dowiesz
16 paź 22:41
Jack: no kojarze ze signum przyjmuje −1,0 lub 1
jednakze naprawde nie rozumiem jak jc to "obliczyl"
16 paź 22:47
Metis: Jack trzeba skończyć z naszym schematycznym myśleniem wyniesionym z liceum
16 paź 22:52
Mila:
| | 1−x2 | | 1+2x2+x4−1+2x2−x4 | | 2*|x| | |
(1−( |
| )2)1/2=( |
| )2)1/2= |
| |
| | 1+x2 | | (1+x2 | | 1+x2 | |
| | 1−x2 | | −2x*(1+x2)−(1−x2)*2x | | −4x | |
( |
| )'= |
| = |
| |
| | 1+x2 | | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
| | 1−x2 | | 1 | | 1−x2 | |
arcsin( |
| )= |
| *( |
| )'= |
| | 1+x2 | | | | 1+x2 | |
| | 1+x2 | | −4x | | −2*sgn(x) | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 2|x| | | (1+x2)2 | | 1+x2 | |
16 paź 22:58
Jack: Milu
co sie stalo z jedynka
16 paź 23:04
Mila:
zamiast sgn (x) rozważ drugą pochodną
dla
x>0
dla x<0
16 paź 23:06
Mila:
Po pierwiastkiem podniosłam ułamek
| | (1−x2)2 | |
1− |
| do kwadratu i sprowadziłam do wspólnego mianownika |
| | (1+x2)2 | |
| | 1*(1+2x2+x4)−(1−2x2+x4) | |
= |
| |
| | (1+x2)2 | |
16 paź 23:10
Jack: oki, dziekuje serdecznie
16 paź 23:16
Jack: czyli jak rozumiem musze napisac oba przypadki
dla x>0
i dla x<0
jaka jest druga pochodna?
16 paź 23:23
Mila:
W Krysickim jest podobny przykład, ale z arccos(..)
16 paź 23:24
Mila:
Liczysz dla jednej , dla drugiej zmieniasz tylko znak.
16 paź 23:25
Jack: no ok, ale chodzi mi ze w wyniku musze podac obie
16 paź 23:32
Mila:
Tak.
16 paź 23:51
Jack: dziekuje wszystkim

(glownie Tobie
Milu 
) no i
jctez choc niezrozumialem,
i zef, tobie tez chociaz sredni pomysl ;x
16 paź 23:55
Mila:
Dobranoc

.
17 paź 00:25