kk
asi: Podaj przykład dwóch prostych (podając ich równania kierunkowe)
leżących na płaszczyźnie 2x + 2y − 3z − 1 = 0, przechodzących przez
punkt (1, 1, 1) i do siebie prostopadłych.
16 paź 21:41
g:
Wektor kierunkowy k = [kx; ky; kz]
Punkt P0 = [1; 1; 1]
Równanie kierunkowe [x; y; z] = P0 + k*t
2*(1 + kx*t) + 2*(1 + ky*t) − 3*(1 + kz*t) − 1 = 0
2kx + 2ky − 3kz = 0
przyjmijmy dla pierwszej prostej k1 = [1; −1; 0]
Zapiszmy równanie płaszczyzny tak 2*(x−1) + 2*(y−1) − 3*(z−1) = 0
Wektor n = [2; 2; −3] jest prostopadły do płaszczyzny.
Wektor kierunkowy drugiej prostej to k2 = k1 x n
17 paź 16:42