trygonometria
Matełko: Muszę wyznaczyć zbiór wartości y=−5sinxcosx totalnie nie wiem jak się za to zabrać ;c
16 paź 21:37
Matełko: | | π | |
teoretycznie jak podstawie za x |
| to powinna wyjść wartość najmniejsza tak to zrobić? |
| | 4 | |
16 paź 21:38
Janek191:

y = −2,5*2 sin x*cos x = − 2,5 *sin2x
więc
ZW = < − 2,5 ; 2,5>
===============
16 paź 21:39
Matełko: ojej, faktycznie, dzięki wielkie
16 paź 21:39
Saizou :
| | 5 | | 5 | |
−1≤sin2x≤1, wiec zbiór wartości to [− |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
16 paź 21:40
Leszek: y=(−2,5)*sin 2x
−1≤sin 2x≤1
zatem −2,5≤y≤2,5
16 paź 21:40
Matełko: chyba sobie jednak z tym nie radze...

mam przykład y=
√3*sinx+cosx i też mam zw wyznaczyć
jakby to było równanie to bym stronami pomnożył a tak to nie wiem co moge z tym zrobić
16 paź 22:15
Matełko: myślałem żeby cosinusa na sinusa zamienić ale to by mi nic nie dało ;c
16 paź 22:16
zef: | | π | |
sinx+cosx=√2(sin |
| +x) Może teraz będzie łatwiej ? |
| | 4 | |
16 paź 22:17
Matełko: wow, skąd to się wzięło ?
16 paź 22:19
zef: Wzór na sumę sin i cos tego samego kata
16 paź 22:20
qulka: Nie ten ... z sin (60+x)
16 paź 22:20
Saizou :
a nie łatwiej od razy
| | √3 | | 1 | | π | | π | |
√3sinx+cosx=2( |
| sinx+ |
| cosx)=2(cos |
| sinx+sin |
| cosx)= |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
16 paź 22:22
qulka: No nie dasz rady inaczej wstawić tego √3
16 paź 22:22
Matełko: łał, nie miałem tego wzoru podanego, ale nawet jeśli to przed sinx jest
√3
więc mi ten wzór nic nie da raczej
16 paź 22:23
qulka: O właśnie
16 paź 22:23
Matełko: sposób Saizou bardziej brzmi zrozumiale
16 paź 22:24
Matełko: Okkk rozumiem już sposób Saizou Dzięki wielkie
16 paź 22:25
Leszek: y=2*(√3/2 *sin x + 1/2* cos x)
√3/2 =cos π/6
1/2 = sin π/6
i skorzystaj z odpowiedniej tozsamosci trygonometrycznej
y =2*sin(x+π/6)
−2≤ y ≤ 2
16 paź 22:25
Matełko: i wtedy zw będzie <−2;2> prawda?
16 paź 22:25
Matełko: o właśnie

Mega dzięki za pomoc
16 paź 22:26