równanie dwóch zmiennych
Malwina: | ⎧ | x1+x1q+x1q2=84 | |
| ⎩ | x1q3=256 |
|
x
1=?
q=?
pomocy, najlepiej krok po kroku
16 paź 21:14
zef: | | 84 | |
x1(1+q+q2)=84 → x1= |
| |
| | 1+q+q2 | |
podstaw do drugiego równania
16 paź 21:14
Malwina: no właśnie na tym polega moj problem, że nie umiem wielomianów
16 paź 21:30
mm:
ciagi co ?
16 paź 21:33
Malwina: Yup. Jak wychodzi mi takie coś −(q−4)*(21q2+20q+16)=0 tzn. q=4?
16 paź 21:41
Malwina: I mogę dzielić przez 1+q+q2, bo q jest nieujemne?
16 paź 21:42
Malwina: znaczy nie, q może być ujemne, ale wtedy q2 jest i tak większe od q
16 paź 21:43
mm:
powiem szczerze, ze kompletnie nie wiem jak Ci to wyszlo.
16 paź 21:47
Malwina: 21q
3*1=64+64q+64q
2
−21q
3+64q
2+64q+64=0
i potem z Hornera
16 paź 21:53
Malwina: chyba tak, ale nie jestem pewna
16 paź 21:55
mm:
q = 4
16 paź 22:06