Rozwiąż w dziedzinie zespolonej równanie kwadratowe
multim: Za nic nie może mi wyjść, tak jak w odpowiedziach:
| | 3i | |
2z2 + 7iz − 6 = 0 ⇔ z1 = −2i, z2 = − |
| |
| | 2 | |
Ja liczę tak:
Δ = (7i)
2 − 4*(−6*2) = −49 + 48 = −1,
√Δ = i
Co robię nie tak?
16 paź 21:07
ICSP: przypomnij sobie wzory na pierwiastki równania kwadratowego.
16 paź 21:08
Leszek: W mianownikach powinno byc 4
16 paź 21:09
Antonni: √−1= ±i
16 paź 21:11
Mila:
| | −7i−i | | −8i | | −7i+i | | 6i | | 3i | |
z1= |
| = |
| =−2i lub z2= |
| =− |
| =− |
| |
| | 2*2 | | 4 | | 2*2 | | 4 | | 2 | |
16 paź 21:12
multim: 
Dziś nie czuję się najlepiej. Dzięki bardzo, za szybką korektę.
16 paź 21:13
jc: Postać kanoniczna, dalej łatwo.
(z + 7i/4)2 + 1/16 = 0
16 paź 21:14