Proszę o pomoc
dj: Prosze o pomoc....
Dla jakiej wartosci x funkcja homograficzna f przyjmuje podana obok wartość?
Wiem że trzeba zacząć od czegoś takiego...
ale potem robie coś źle i nie jest tak jak w odpowiedzi....

Rozwiązanie jest takie: x =
√3
9 sty 19:07
dj: Może ktoś pomóc?........
9 sty 19:21
ula: pomogę
9 sty 19:36
ula: (2
√3)(x−1)=x+1
2x−2+x
√3−
√3=x+1
x+x
√3=3+
√3
x(1+
√3)=3+
√3
| | 3+√3 | | 1−√3 | | −2√3 | |
x= |
| * |
| = |
| =√3 |
| | 1+√3 | | 1−√3 | | −2 | |
9 sty 19:39
dj: czyli mozna dodawać zwykle liczby do pierwiastków?
9 sty 19:43
ula: nie, nie można
musisz usunąć z mianownika pierwiastek a to się robi poprzez mnożenie mianowknia i licznika
przez ....
jeśli w mianowniku jest (1+√3) to mnożysz wszystko przez (1−√3) wtedy wychodzi
1−3=−2 w mianownkiu
9 sty 19:51
dj: tak, tak, wiem, .... ale na początku napisałaś 2
√3 i to wydawało mi się dziwne...
ok. dziekuje
9 sty 19:54
ula: w liczniku też jest mnożenie
(3+√3)*(1−√3)=3−3√3+√3−3=−2*√3
9 sty 19:54
ula: już wiem o czym mowa, zjadłam +, sory
9 sty 19:55
dj: bład popełniłem w tym momencie: x + √3x = 3 +√3 ... nie wiedziałem jak się pozbyć tego
pierwiastka z liczby "x" po prawej stronie równania, myślałem, że w ten sposob:
x + √3x = 3 +√3 / : √3 ale to nie wiele dało....
9 sty 19:58
ula: zawsze po jedne ze stron masz wyrażenia z x, wyciągasz przed nawias x
9 sty 20:11
dj: aha. ok zapamietam
9 sty 20:20
dj: Mam jeszcze takie zadanie:
Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie, a dla jakich ujemne?
| | 2x+5 | | 3 | |
f(x) = |
| ⇒ |
| +2 |
| | x+1 | | x+1 | |
czy to się robi w ten sposób?
wartości dodatnie:
wartości ujemne:
9 sty 20:24
dj: Może ktoś pomóc?.....
9 sty 20:33
dj: Proszę o pomoc....
9 sty 20:48
dj: Proszę o pomoc....
9 sty 21:39
mleko: tez podbijam temam ostatnie pytanie z 20:24
13 kwi 22:13
Mateusz:
Tak rozwiązujesz takie nierownosci wymierne
13 kwi 22:15