Oblicz f(-1)+f(p{2})
Kamil: Oblicz f(−1)+f(
√2)
dla
| | ⎧ | |arctg x| ,gdy x≤ −1 | |
| f(x) | ⎩ | log12 |x| ,gdy x>−1 |
|
Wyszedł mi wynik 1/2.
16 paź 21:02
Mila:
| | π | |
f(−1) =|arctg(−1)|=|−arctg(1)|= |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(√2)=log1/2|√2|=log1/221/2= |
| log1/2( |
| )−1=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 paź 21:23
mm:
| | 1 | | π | |
chyba zle Ci wyszlo przeciez z logarytmu wychodzi − |
| a z arcus |
| |
| | 2 | | 4 | |
16 paź 21:28
Kamil: a nie można zapisać że tg π/4=1 ?
16 paź 21:28
mm:
a czemu π/4 = 1 ?
16 paź 21:31
Kamil: arctg1=π4 dlatego bo tg π4=1
16 paź 21:33
Mila:
Kamil masz obliczyć
| | π | |
wartość |arctg(−1)| a nie tg |
| |
| | 4 | |
| | π | |
arctg(−1)=−arctg(1)=− |
| |
| | 4 | |
| | π | | π | |
arctg(1)= |
| bo tg( |
| )=1 |
| | 4 | | 4 | |
16 paź 21:34
Kamil: Ok Dzięki.
16 paź 21:35
16 paź 21:36
Kamil: Już załapałem. Myślałem że mogę to tak przekształcić, wydawało się bardziej przejrzyste.
16 paź 21:39