Regula mnozenia
Qasew: Na ile sposobow może ustawić się w szeregu 5 chlopcow i 5 dziewcząt , tak aby dwie osoby tej
samej płci nie stały obok siebie.
16 paź 20:53
Mila:
C1,D1, C2,D2,C3,D3 ,C4, D4,C5,D5
5!*5! chłopcy między soba mogą zmieniać miejsce na 5! sposobów, tak samo dziewczęta
lub
Dziewczynka na początku.
czyli
2*5!*5!
16 paź 21:05
Qasew: Czy mogę prosić o rozpisane liczby, nie uczę się liczb z !
16 paź 21:14
Qasew:
16 paź 21:25
Mila:
5!=1*2*3*4*5
6!=1*2*3*4*5*6
3!=1*2*3
16 paź 21:26
Janek191:
5 ! = 1*2*3*4*5 = 120
16 paź 21:26
Leszek: Ale w tresci zadania napisane jest ze dwie osoby tej samej plci nie moga stac obok
siebie
Czyli od liczby wszystkich mozliwych ustawien 10{!} odejmujemy podane wyniki
zatem N= 10{!}−2*5{!}*5{!}
16 paź 21:38