współczynniki
szybkapomoc: Wyznacz współczynniki a i b tak aby wielomiany W(x) i P(x) były równe: W(x)= X3+2x2+5x+10
P(x)=(X+2)(x2+ax+b)
16 paź 20:21
Antonni: Wymnoz wielomian P(x) i porownaj wspolczynniki przy odpowiednich potegach z wielomianem W(x)
Musza byc takie same jesli wielomiany maja byc rowne
16 paź 20:23
Janek191:
W(x) = x2*( x + 2) + 5*(x + 2) = ( x + 2)*( x2 + 5)
więc
a = 0 b = 5
16 paź 20:25
szybkapomoc: i to wszystko?
16 paź 20:26
Janek191:
Tak
16 paź 20:33
Janek191:
x2 + a x + b = x2 + 0 x + 5
16 paź 20:34
szybkapomoc: Dzięki wielkie
16 paź 20:39