Rozłóż wielomian
szybkapomoc: Rozłóż wielomian na czynniki na czynniki możliwie najniższego stopnia
W(x)= x4+2x2−2x2−6x−3
16 paź 20:11
piotr: a może tak: W(x)= x4+2x2−2x2−6x−3 ?
16 paź 20:14
Antonni: x4−6x−3
W(1)=
W(−1)=
W(3)=
W(−3) = policz to
jesli zadne W nie wyjdzie 0 to nie rozlozysz tego w liczah rzeczywistych
16 paź 20:14
PW: Powinno być x4 + 2x3 + ...?
16 paź 20:14
ICSP: W(x) = x4 + 2x3 − 2x2 − 6x − 3 = x4 + 2x3 + x2 − 3x2 − 6x − 3 =
= (x2 + x)2 − 3(x + 1)2 = (x2 + (1 + √3)x + √3)(x2 + (1 − √3)x − √3) =
= (x + 1)2(x −√3)(x+√3)
16 paź 20:15
szybkapomoc: Tak powinno być W(x)= x4+2x3−2x2−6x−3
16 paź 20:16
szybkapomoc: DZIĘKUJE
16 paź 20:19