mikroekonomia/gospodarka rynkowa
aqera: Na rynku whiskey popyt wyraża sie wzorem P=200−20Q a podaż P=Q+95. Znajdź cenę i ilość
rownowagi.
Począwszy od 1 stycznia rząd nałożył na konsumentów alkoholu obowiązkową składkę w kwocie 21 od
butelki
przeznaczoną na walkę z alkoholizmem. Znajdź cenę i ilość rownowagi w nowych warunkach.
wyszło mi że w pierwszym przypadku q=5 a p=100 ale nie wiem jak znaleźć q w drugim przypadku
16 paź 20:10
Leszek: 200−20Q=Q+95
Q=105/21
Q=5
P=100
W drugim przypadku dodaj do Q 21 ,czyli Q2=Q+21 i podstaw do podanych wzorow
w miejsce Q
16 paź 21:17
Leszek: Czy napewno ta jest podana liczba 21 ?
16 paź 21:21