równanie
Kamil14: Jak rozwiązać takie równanie
x3=192√3 ?
16 paź 19:59
Adamm: x3=192√3
x=3√192√3
16 paź 20:00
Kamil14: To oczywiste, ale nie ma innego sposobu żeby nie wychodziły takie liczby że 3 jest pod dwoma
pierwiastkami ?
16 paź 20:01
Eta:
x= 4√3
16 paź 20:02
Kamil14: Eta możesz mi napisać jak krok po kroku do tego dojść ?
16 paź 20:03
Eta:
192=43*3 i 3√3√3= √3
x= 3√43*3*√3= 43√3*√3=4√3
16 paź 20:04
Kamil14: Dalej wydaje się trudne

Dziękuje.
16 paź 20:06
Antonni: Jesli takie oczywiste kolego to dlaczego nie napisales tego ?
3√192√3= 3√192*3√√3= 3√192*6√3
16 paź 20:06
Eta:
3√3√3= (31*31/2)1/3 = 31/2= √3
16 paź 20:06