Funkcja Wykładnicza i logartymiczna
ratr: Rozwiąż równania:
a) 2
x +2
x−1+2
x−2+... = 2*
√8 − 2 x+1
b)
14 √12−3x+1 = 3
x − 3
x−1 + 3
x−2 − 3
x−4 + ...
c) 1 + log
2cosx + log
22cosx + log
23cosx + ... = 0,(6)
d) 1 + log
2sin2x + log
22sin2x + log
23sin2x+ ... =
23
Proszę o dokładne rozwiązania abym mógł zrozumieć

Z góry dziękuje!
16 paź 19:34
Tadeusz:
w a) po lewej masz sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
16 paź 19:40
ratr: Tyle wiem, zrobiłem tak
q = 2−1
|q|<1
12<1
sn = a1 * 1−qn1−q
sn = 2x * 1−(2−1)n1− 1/2 = 2x*(2 − 21−n)
Wtedy:
22x*(2 − 21−n) = 2* (8 − 2x+1)12 i dalej nie wiem co zrobić...
16 paź 19:48
Tadeusz:
to nie ten wzór
16 paź 19:49
ratr: Faktycznie... matematyka.pisz.pl/strona/297.html
16 paź 19:52
ratr: W takim razie jaka powinna wyjść Sn?
16 paź 19:56
16 paź 19:59
Omikron: Za 2x+1 możesz podstawić t i podnieść obie strony do kwadratu, bo obie są nieujemne. Dalej
do najprostszej postaci przekształcasz.
16 paź 20:00
16 paź 20:01
ratr: a do przykładu b?
16 paź 20:07
Tadeusz:
... prawą rozbij na dwa nieskończone ciągi geometryczne
16 paź 20:18
ratr: Nie za bardzo to widze
16 paź 20:27
Janek191:
Czy prawa strona jest dobrze przepisana ?
16 paź 20:33
Tadeusz:
3x−3x−1+3x−2−3x−3+...
16 paź 20:39