Mariusz:
Gdybyśmy mieli całkę ∫
√1−4t2dt
to wtedy lepiej całkować przez części ponieważ gdybyśmy
koniecznie chcieli sprowadzać tę całkę do całki z funkcji wymiernej podstawieniem
| | du | |
√1−4t2=(1−2t)u to musiałabyś skorzystać z wzoru redukcyjnego na całkę ∫ |
| |
| | (1+u2)n | |
Jeżeli masz całki postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
gdzie R(x,y) jest funkcją wymierną dwóch zmiennych to aby je sprowadzić do
całek z funkcji wymiernych stosujesz podstawienia
Gdy a>0
√ax2+bx+c=t−
√ax
Wyznaczasz z tej równości x a następnie różniczkujesz stronami
Mając wyznaczony x łatwo wyznaczysz też pierwiastek
(wyznaczysz − uzależnisz od t)
Gdy a<0
Tutaj możesz założyć że b
2−4ac>0 inaczej trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej
i stosujesz podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x
1)t
a następnie postępujesz analogicznie jak w przypadku gdy a>0