ROZKŁAD NA CZYNNIKI
lars: Rozłóż na czynniki wielomian:
x5−x4−2x3+2x2+x−1
Podzieliłam przez (x−1) i wyszło (x4−2x2+1)(x−1), co dalej? Podstawienie za x2 pomocniczej t
i podzielenie pierwszego wielomianu jeszcze raz?
16 paź 19:22
lars: Czy wzór skróconego mnożenia i po prostu (x2−1)2(x−1)
?
16 paź 19:25
ICSP: x4 − 2x2 + 1 = (x2 − 1)2 = (x − 1)2(x+1)2
16 paź 19:25
lars: x5−x4−2x3+2x2+x−1=(x−1)(x2−1)2
jest dobrze?
16 paź 19:26
Antonni: x
5−x
4−2x
3+2x
2+x−1
x
4(x−1)−2x
2(x−1)+1(x−1)
(x−1)(x
4−2x
2+1)
x
4−2x
2+1
Δ=0
| | b | | 2 | |
x12= − |
| = |
| =1 to x=1 lub x=−1 |
| | 2a | | 2 | |
x
5−x
4−2x
3+2x
2+x−1= (x+1)
2(x−1)
3
16 paź 19:33